Utrácíte moc peněz za jídlo?

Držení rodinného rozpočtu na uzdě se pro mnohé zdá jako nadlidský úkon. Existuje však mnoho způsobů, jak se mu dá jednoduše čelit, aniž by člověk musel dělat zásadnější změny ve své či rodinné životosprávě.

Uvolňování financí skrze snížení výdajů za jídlo je jedna z možností, kterou může člověk dosáhnout vyšších úspor. Člověk by si řekl, že na jídle se prostě ušetřit nedá, protože ubírat si jednu ze základních životních potřeb, jako je příjem živin ve formě jídla, je nezdravé. V tomto případě však snížení výdajů na jídlo neznamená snížení množství jídla, které konzumujeme, či snížení dražších makronutrientů (protein), ale chytrou správu peněz a jejich investic do jídla. Při porovnání ceny a kvality rozličných potravin je jasné, že pokud si člověk chce dopřát kvalitnější a čerstvější potraviny, musí si připlatit. Otázkou však zůstává, zda existují způsoby, jak získat kvalitní potraviny za levnější ceny a do jaké míry je opravdu potřeba si za kvalitnější potraviny připlácet.

V následujících 5 krocích si přiblížíme, jak se dá maximalizovat poměr kvalita/cena při nákupu potravin:

  • Nákup zlevněných věcí na delší dobu
    • Pokud vím, že pravidelně kupuji nějakou potravinu a je zrovna ve slevě, nekoupím pouze své pravidelné množství, ale můžu rozpočítat množství podle minimální doby trvanlivosti či doby spotřeby oné suroviny pro maximalizaci efektivity při nákupu.
  • Nákup věcí u zdroje (farmáři/trhy)
    • Nákupní centra a obchody, které tyto suroviny přeprodávají, si dávají na zboží další přirážky a například z původní ceny 10 Kč na kilo brambor se stává 30 Kč, což je při pravidelném nákupu větších množství zásadní rozdíl. Faktem také je, že mnoho farmářů prodává suroviny čerstvější a kvalitnější než supermarkety, čímž ještě zvyšují poměr cena/kvalita.
  • Nákup větších balení
    • Téměř všechny potraviny fungují na bázi „čím větší balení, tím levnější je jedna jednotka v balení“, a proto je nejvýhodnější nákup největších balení, pokud se jedná o surovinu, kterou jsme za dobu její trvanlivosti schopni zkonzumovat.
  • Nákup na celý týden najednou
    • Tímto krokem se dá asi nejrazantněji snížit rodinný rozpočet. Při koupi v jednom supermarketu se sníží náklady na potraviny, které by si člověk koupil přes den v menších, mnohonásobně dražších obchodech, kavárnách a bistrech.
  • Obědy z domova
    • Oběd, který si člověk kupuje v restauraci/bistru, je nejdražší denní položkou v jídelním rozpočtu. Za oběd je člověk například v Praze bez problému schopný utratit 200-500 Kč. Sice se tato částka při vysokých pražských platech zdá jako minimální, pokud bychom tuto položku redukovali na 50-100 Kč, které by stála příprava jídla doma, dostáváme se týdně na ušetření 500-1000 Kč, což už není tak malá suma. Samozřejmě že je příprava jídel náročná a možnost sednout si, nechat se obsloužit a počkat na jídlo mnohem jednodušší, nicméně se jedná o zbytečný přepych, na kterém lze ušetřit.

Tento způsob snížení výdajů by neměl být spojován s chudobou či nedostatkem financí, jedná se pouze o rozumnou spořivost. To, že si člověk může dovolit utrácet více peněz na potravinách, neznamená, že automaticky musí. V tomto případě se při ušetření oněch financí jedná o mnohem inteligentnější krok, protože peníze, které ušetříte na jídle dnes, budou mít při chytrém využití za pár let mnohem vyšší hodnotu. Z ušetřených peněz se potom stávají peníze navíc, které můžete spořit na důchod, navíc díky dlouhodobě sníženým výdajům můžete odejít do důchodu o chvíli dřív.

Vaše peníze
mají na víc