Search
Close this search box.

Trump vs. Biden: co čeká akcie po volbách?

Za necelý týden se dozvíme jméno nového prezidenta Spojených států. V předvolebních průzkumech dosavadní šéf Bílého domu Donald Trump na svého soka Joe Bidena výrazně ztrácí. Pozice s ním ztrácejí v průzkumech i republikáni v Kongresu. Trhy se tak začínají připravovat na scénář, ve kterém v listopadu demokraté zvítězí na plné čáře a ovládnou prezidentský úřad, Sněmovnu reprezentantů i Senát. Co by to vlastně znamenalo pro trhy?

V případě demokratického vítězství a nástupu Bidena do úřadu by pravděpodobně nastalo zvýšení korporátní sazby daně ze současných 21 % na 28 %, což by vlastně vymazalo benefity, které si korporátní sektor připsal díky Trumpově daňové reformě. Ten po nástupu do své funkce snížil domácí korporátní daň ze 35 % na 31 %, což mělo pozitivní vliv na zisky amerických korporací. Biden by také podpořil výraznější fiskální stimuly, kdy se hovoří až o 3 bilionech dolarů. Směřovat by měly ve velké míře do rozvoje infrastruktury a sítí včetně obnovitelných zdrojů, které by dle Bidena vytvořily v ekonomice miliony nových pracovních míst. Výrazný nárůst vládních výdajů by tak podpořil další hospodářský růst a z části kompenzoval nižší korporátní zisky po daňové reformě. S Bidenem by se USA vrátily k Pařížské dohodě a pravděpodobně by nastalo určité uklidnění geopolitického napětí. Tohle by mohlo znamenat pozitivní zprávu pro riziková aktiva včetně rozvíjejících se trhů a špatné zprávy pro americký dolar. Ten by se pravděpodobně díky vysokému fiskálnímu stimulu a vyšším korporátním daním dostal pod tlak.

Podle analýzy agentury Moody’s by v případě vítězství Bidena a demokratů při zavedení jeho plánů ekonomika rostla průměrným tempem 2,9 % do roku 2030. Během jeho čtyřletého funkčního období by se vytvořilo 18,6 milionů nových pracovních míst a plné zaměstnanosti by USA dosáhly v druhé polovině roku 2022 (definuje se jako míra nezaměstnanosti pod 5 %). Současná míra nezaměstnanosti v USA se pohybuje kolem 8 %.

V případě obhajoby vítězství Trumpem by dle stejné analýzy měl činit roční desetiletý hospodářský růst 2,4 % (tedy o 5 desetin procentního bodu méně než u Bidena). Během čtyřleté Trumpovi vlády by se dle odhadů vytvořilo v ekonomice 11,2 milionů pracovních míst a plné zaměstnanosti by USA dosáhly až v roce 2024.

Závěrem můžeme říci, že výsledek amerických voleb na trhy nelze přeceňovat, zvlášť ve světle probíhající pandemie COVID 19. V USA se od roku 1933 vystřídalo v Bílém domě celkem 14 prezidentů – 7 demokratů a 7 republikánů. Jeden z nejvýznamnějších amerických tržních indexů – S&P 500 se od té doby zvýšil z hodnoty 9,6 bodů na současných 3 270 bodů (340násobek) – zdvojnásobil svou hodnotu tak více jak 8x, tedy přibližně každých 10 let. Dlouhodobý investor tak otázce, zdali bude novým prezidentem Spojených států demokrat nebo republikán, nemusí věnovat příliš pozornosti a naopak se může s klidem držet dále svého investičního plánu.

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 4,75 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

Rozumíte riziku?

Rozumíte riziku?

Přestože neexistuje obecně uznávaná definice slova riziko, dal by se tento výraz definovat jako pravděpodobnost, že se stane