Search
Close this search box.

Finanční gramotnost: Jak komunikovat o penězích s dětmi?

Život není pohádka a už vůbec ne procházka růžovým sadem, i když by si to nejspíš každý z nás přál. Bezstarostná období, kdy se člověku daří vše na co sáhne, střídají období, která tak zalitá sluncem nejsou. Úspěšný člověk není ten, který zažil méně špatných období, ale ten, který je na tato období dopředu připraven a umí je elegantně, chytře a rychle vyřešit. Jak říká jedno moudré rčení, co se v mládí naučíš, ke stáří jako když najdeš, u finanční gramotnosti to platí na 100 %.

Čím dřív se v této oblasti člověk začne vzdělávat, tím líp. Kdy je tedy nejlepší s finanční gramotností začít? Odpověď je jasná, již v raném věku dítěte. Samozřejmě, že vy, co to nyní čtete, se pravděpodobně nevrátíte zpátky do minulosti, ale ovlivnit můžete to, jak na tom s finanční gramotností budou vaši potomci.

Přečtěte si našich několik tipů, co můžete pro své děti udělat, aby více rozuměly penězům a jejich hodnotě. Aby věděly, jak s penězi zacházet, jak peníze šetřit, vydělávat, chytře utrácet, a aby byly vybaveny zkušenostmi na ta méně úspěšná období, která je přirozeně v životě čekají. Také příliš nespoléhejte, že finanční gramotnost děti naučí někdo jiný. Pravděpodobně se něco málo dozví ve škole nebo mezi kamarády a na sociálních sítích, ale žádné valné zázraky to nebudou. Jejich budoucnost je ve vašich rukou, tak si dejte záležet.

Tip 1: být dítěti příkladem a o penězích mluvit otevřeně

Každé dítě rádo napodobuje své rodiče a napodobuje je skutečně ve všem. Proč toho nevyužít a nejít dětem maximálně příkladem i ve finanční oblasti? Chodí s vámi vaše dítě na nákup? Máte skvělou příležitost vysvětlit mu, proč kupujete to, co kupujete. Jakou ta konkrétní věc má hodnotu a kde se vzaly peníze, za které danou věc kupujete. Dítě tak rychleji pochopí a porozumí hodnotě peněz. Obzvláště pokud mu také trpělivě vysvětlíte, kde se vzaly peníze, za které věci kupujete, a že je potřeba s penězi zacházet opatrně. Čím dřív dítěti bude jasné, že peníze nerostou na stromě a že nemůže mít neustále všechno, co v danou chvíli chce, tím snazší to bude mít ve chvíli, kdy začne zacházet s penězi vlastními.

Snažte se o finančních záležitostech s dětmi mluvit co nejotevřeněji. Pokud budou děti zvyklé, že mluvit o penězích je naprosto normální, bude pro ně snazší řešit případné finanční problémy v dospělosti. Nebudou mít pocit, že se nemohou se svými problémy svěřit, a to ať už vám nebo finančnímu profesionálovi. Pravděpodobně se tak v budoucnu vyvarují nejrůznějším finančním nepříjemnostem, jako jsou opakované, nabalující se půjčky a tím narůstající dluhy apod. Nebudou řešení nepříjemné situace odkládat, dluhy prohlubovat, ale naopak své problémy systematicky vyřeší. Zasvětit děti do světa peněz lze hravě a vaší kreativitě se rozhodně meze nekladou. Jen vy sami víte, co na vaše dítě funguje a co ho zaujme.

Tip 2: Železná pravidelnost vyplácení kapesného a příležitostné extra bonusy

Kapesné by dětem mělo simulovat výplatu. Jejich vlastní finanční prostředky, které teoreticky mohou utratit za to, co chtějí. Výše kapesného závisí na vašich individuálních možnostech a určitě by měla být přiměřena věku dítěte. Je také vhodné dětem kapesné vyplácet ve stejné výši pravidelně každý měsíc nebo každý týden. Hlavně pro mladší děti je týdenní vyplácení vhodnější, protože měsíc je pro ně příliš dlouhý časový úsek. Vždy však ve stejný den. Natrénují si jak s penězi zacházet v průběhu určitého časového období.

Můžete zkusit zavést také systém extra bonusů za nějaké speciální úkoly, které splní. Je třeba dát ale pozor, aby dítě nebylo motivováno pouze penězi. Dále je na vašem zvážení, zda zavedete také nějaký konkrétní systém sankcí (pokut), když dítě něco poruší.

Tip 3: Pomozte dětem sestavit jejich vlastní rozpočet a motivovat je ke spoření

Teď, když dítě ví, s jakou výší kapesného může manipulovat, můžete s ním začít mluvit o tom, jak s těmito prostředky zacházet a za jaké věci je utratit. Určitě nebudete chtít po své pětileté dceři, aby vám z kapesného platila nájem pokojíčku a po svém sedmiletém chlapci příspěvky na benzín, když ho vezete na fotbalový trénink. Co ale rozhodně udělat můžete, je otevřeně s nimi mluvit o vašich vlastních financích. Co všechno jako rodina musíte nakoupit, zaplatit, jak peníze vyděláváte apod. Samozřejmě vše komunikujte přiměřeně k věku dítěte. Stále však platí, čím více, čím častěji a otevřeněji budete o financích mluvit, tím přirozenější svět peněz pro děti bude.

Sestavujete si svůj osobní rozpočet? Zjednodušeně ukažte dětem, jak to děláte, a inspirujte je k něčemu podobnému. Jen ať vidí černé na bílém, za co své kapesné utrácí. To, že dítě ještě neumí číst, psát nebo počítat, vůbec nevadí. Vše můžete komunikovat pomocí obrázků.

Mají děti nějaký vytoužený sen, který si chtějí splnit? Ježíšek přijde až za dlouho a narozeniny také? Přesto si přejí koupit něco dražšího? Pomozte jim vytvořit motivační tabuli, na které uvidí, jaký je jejich cíl. Bude pro ně snazší si kapesné šetřit na tuto konkrétní věc, než kapesné rozfofrovat za lízátka. Můžete se také s dítětem domluvit na spolufinancování, ať už cílem bude, že dítě naspoří část částky a nebo mu poskytnete něco jako „úvěr“. Vždy je vhodné předem stanovit konkrétní podmínky a určit pravidla hry, které budete oboustranně důsledně dodržovat.
Inspirujte děti, aby si odkládali pětinu svého kapesného každý měsíc třeba do speciální kasičky. Doporučuje se kasička průhledná, ať děti vidí, jak jim obnos v kasičce narůstá.
Dejte dětem prostor a volnost aby o svých financích rozhodovali sami. Vy jděte příkladem a buďte jako někdo, na koho se dítě může obrátit, když si neví rady. Pokud se dětem často stává, že jim kapesné na měsíc nevystačí na základě lehkomyslného utrácení, vše jim trpělivě vysvětlete a společně na tom každý měsíc pracujte, dokud dítě samo nepochopí, kde dělá chybu. Zákazy vám moc nepomohou. Jen se utvrdíte v tom, že zakázané ovoce chutná nejlépe.

Tip 4: Je lepší dětem dávat hotovost nebo posílat peníze na bankovní účet?

Samozřejmě odpověď na tuto otázku je velmi subjektivní a souvisí s věkem dítěte. Malé dítě si jen těžko představí finanční obnos na bankovním účtu a bude určitě motivovanější, když uvidí svou kasičku plnou mincí. Pokud ovšem dětem chcete založit dětský účet, škála těchto účtů na českém bankovním trhu je pestrá a stačí si jen vybrat.

Jde o plnohodnotný bankovní účet, na který můžete peníze vkládat a také z něj peníze vybírat. Věková hranice a další podmínky pro založení takového účtu se u každé bankovní instituce liší. Dětský bankovní účet i stavební spoření můžete pravděpodobně dítěti založit hned po narození, ovšem kartu k debetnímu účtu většinou banky neposkytnou dítěti mladšímu osmi let.
Podstatou dnešního článku o finanční gramotnosti je nasimulovat co nejvěrnější model finančního chování, který je zároveň slučitelný s dětským světem. Hrajte si s dětmi, vytvářejte společně motivační tabule a otevřeně o penězích komunikujte. Úspěšný člověk se z vašeho dítěte nestane tím, že ho od všech problému odstíníte. Stane se jím jen v případě, že bude věcem (v tomto případě penězům) dokonale rozumět a bude vědět, jak případné problémy vyřešit.

—————————————————————–

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

– Článek není investičním doporučením
– Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
– Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
– Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
– Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 5,25 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

Top 3 podle Martina Stuchlíka

Spolu se spuštěním možnosti investovat do individuálně složených strategií Portu připravilo investiční sérii rozhovorů „Top

savings kids

Investovat dětem má smysl

Nevíte jistě, jestli má cenu dávat dětem peníze stranou? Více než dvě třetiny rodičů pro budoucnost svých dětí